Zon tips voor jouw kind

02-06-2021

Heerlijk spelen in het zonnetje... wat is er nu leuker dan dat voor kinderen? Kinderen kunnen genieten van het heerlijke weer, al is het wel verstandig je kind goed te beschermen tegen de zon.


Waarom moet je een kinderhuid extra beschermen?

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van kinderen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware 'littekens' die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer 'littekens', hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Zonbescherming bij kinderen is daarom heel erg belangrijk.

Drie belangrijkste zonnetips voor kinderen:

- Gebruik minerale zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.

Tip! Minerale zonbescherming, werkt meteen, sommige zonnebrandsoorten met een chemisch filter moeten een kwartier intrekken.

Smeer elke 2 uur in en smeer ruim, en na transpireren, zwemmen, afdrogen of sporten.

- Bedek de huid door voldoende kleding te dragen.

- Laat kinderen met zonnebrilletje of petje in de zon spelen.

- Zoek zo veel mogelijk de schaduw op, zeker tussen 11:00 en 15:00 uur.

Tip! Zorg ervoor dat ze een goede kinderzonnebril met voldoende UV-bescherming dragen. Alleen donkere glazen bieden geen bescherming.