Wat is "maskne"?

03-11-2020

Het dragen van een mondmasker... Ik gebruik dat al in de Beautysalon sinds de maand mei. Het is niet verplicht, maar uit voorzorg gebruik ik het toch. De overheid geeft het nu wel als dringend advies om mondkapjes te gaan gebruiken in alle openbare ruimtes (bijv. in een supermarkt).
Laatste tijd hebben mensen het over maskne. Maskne is eigenlijk acne (puistjes) door het gebruik van het mondmasker. Maskne is dus een lokale uitbraak als gevolg van lokale wrijving, druk en strekken van de huid. Eigenlijk heet maske - acne mechanica. Dat bestaat al een langere tijd, veel sporters hebben er last van (door strakke kledingstukken, helmen, voorhoofd zweetbanden), maar ook bepaalde beroepen hebben er soms mee te maken bijv. een vrachtwagenchauffeur of een buschauffeur (door wrijving van de rug en de stoel).
Dus eigenlijk kan het over voorkomen over het hele lichaam maar de symptomen zijn hetzelfde. De symptomen zijn: pijnlijke en brandige verhevenheden, puisten en verharde knobbeltje (en soms gepaard met mee-eters).


Maar hoe komen we dan aan maskne? 1 van de reden is dus door wrijving van het mondmasker. Het verstoord je huidbarrière. In combinatie met een vochtige omgeving (door ademhaling) zorgt het voor goede omgeving waarin bacteriën en gisten meer kunnen groeien.


Wat kan je eraan doen? Vermijdt maskers die gemaakt zijn uit polyesters of synthetische materialen omdat deze slecht ademen. Katoenen maskers zijn beter. Als je masker wasbaar is, zorg dat je een reserve masker hebt zodat je het andere masker kan wassen met parfumvrije middelen en daarna goed uitspoelen. Hiermee hou je je masker goed schoon. Probeer niet té lang een mondmasker te dragen. Verder zijn huidverzorgings- of huidverbeteringsproducten nog meer belangrijker geworden dan dat het al was. Zorg er voor dat je pH waarde weer 'matcht' met de pH waarde van je huid, breng meer vocht inbrengende crèmes aan. Reinig je huid goed (s'ochtends én s'avonds) om talgresten, vuilresten en make-upresten
te verwijderen.