Minerale oliën, waarom is dat zo slecht voor de huid?

03-11-2020


Minerale olie sluit de huid af. Om een gezonde huid te krijgen, moeten we de huid laten ademen en niet afsluiten. Minerale oliën kan u vinden op de verpakking van producten en staat geschreven als: paraffinum liquidum of petrolatum.


Wat is minerale olie?
Minerale olie heeft een chemische structuur waar de huid helemaal niets mee kan en zelfs stuwing in de huid kan veroorzaken. Het tast de natuurlijke beschermende barrière van de huid. Ook zorgt het ervoor dat de huid niet goed kan ventileren en het houdt afvalstoffen vast. Tevens zorgt het ervoor dat de talgproductie van de huid sterk verminderd.
Kortom: de huid is door de minerale oliën lui geworden, met als gevolg dat onder de afsluitende vette laag van minerale olie de huid uitdroogt. 


Wat gebeurt er als je stopt met thuisproducten die minerale oliën bevatten?
Op het moment dat u stopt, gaat de huid droog aanvoelen en bent u geneigd om weer te gaan smeren (denk aan lippenbalsems). Het duurt minstens 4 tot 6 weken om van de minerale olie verslaving af te komen. De huid moet zichzelf gaan ontgiften en het weer in balans brengen. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes, irritaties en/of een schrale/droge huid (omdat de talgproductie op gang moet komen). Men ervaart dat de huid er slechter uit gaat zien en het is moeilijk te bevatten dat dit noodzakelijk is om een mooie, gezonde huid te krijgen.
De verwaarloosde huid moet dus wennen aan goede verzorging en gestimuleerd worden om zelf weer talg aan te maken. De doorzetter wordt dus uiteindelijk beloont met een huid die gezond, schoon en in balans is.