Acne info & tips

21-02-2021

Acne, de meest voorkomende acne wordt ook wel jeugdpuistjes (acne vulgaris) genoemd. Maar wist jij dat er veel meer types acne zijn?


Jeugdpuistjes (acne vulgaris)

Jeugdpuistjes ontstaat door androgenen. Dat zijn mannelijke hormonen die het lichaam vanaf de puberteit bij jongens en meisjes aanmaakt. Door androgenen worden de talgklieren groter en wordt er meer talg geproduceerd. De hoornlaag (de bovenste laag van de huid) wordt ook dikker, waardoor de talg niet goed kan afvloeien en zich ophoopt in de talgklieren. 

Jeugdpuistjes kan je behandelen door goede huidverzorgingsproducten bijvoorbeeld door een reiniging te gebruiken die de zuurmantel niet aantast, een crème die past bij jouw huidtype en een masker voor extra hydratatie of juist een masker die de poriën goed reinigt. Ook helpt het om naar de schoonheidsspecialist te gaan die jouw kan helpen voor het beste huidadvies en om onzuiverheden goed uit te drukken.

Ook heeft voeding een grote rol hoe ons huid er uit ziet. Het is belangrijk om genoeg (bron)water te drinken en gezonde voeding te eten. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine A de talgaanmaak reguleert? Eet daarom 2 rode appels per dag en je hebt voldoende vitamine A binnen. 

Acne conglobata

Dit is de meest ergste vorm van acne en komt meestal voor bij mannen. Het is acne met etter gevulde holten die vaak onderhuids met elkaar in verbinding staan via fistels. Na het verwijderen van deze type acne, kan het ernstige littekens nalaten.

Met dit type acne, sturen we jouw door naar de (huis)arts. Let eens op jouw voeding, hierdoor kan acne wel (wat) verminderen. 


Acne keloïdalis

Bij dit type acne treedt ernstige littekenvorming op en komt vooral voor in de nek. Een woekering van littekenweefsel noemen we namelijk keloïd. 
Ook met dit type acne, sturen we jouw door naar de (huis)arts.


Steenpuist (furunkel)

Dit is een gevaarlijke, waarom? Nou dit is een gigantische puist met een kop (en ontsteking) erop. Verleidelijk om uit te knijpen, maar... als je dat doet, zit die bacterie in jouw bloed(systeem) en kan je vaker steenpuisten krijgen. Als je het uitknijpt is de kans ook groot dat er een litteken achter blijft. Hoe je dit kan oplossen? Afblijven! En smeer er wat trekzalf op. Natuurlijk kan je ook naar de (huis)arts gaan. 

Ook bestaat er "maskne". Ben jij benieuwd wat dat is? Je leest het hier in mijn blog: maskne

Opzoek naar goeie huidverzorgingsproducten? Je vindt dat op onze webshop.